schimbăm posibilitățile în educație

Schimbând adolescența…

Dezvoltarea personală înseamnă și pornește, de fapt, de la autocunoaștere. Aceasta se referă la explorarea și structurarea propriilor caracteristici (abilități, emoții, motivații, atitudini, credințe, mecanisme de apărare și adaptare, etc). Funcționarea eficientă în mediul socio-profesional contemporan este facilitată de capacitatea de autocunoaștere și autoreglare eficientă a persoanei. Autocunoașterea se dezvoltă concomitent cu vârsta și cu experiențele prin care trecem. Confruntați cu provocările vieții, putem găsi, de multe ori, resurse de care nu am fost conștienți până în acele momente.

schimband adolescentaO perioadă în care individul învață despre sine și despre rolurile sale în societate este adolescența. Este extrem de important să nu etichetăm adolescentul ca fiind problematic sau fără speranță, ci să recunoaștem sau, măcar, să acceptăm că ei descoperă niște lucruri dificile cu privire la viață, confruntându-se cu o mulțime de emoții conflictuale care le creează confuzie.

În ciuda nenumăratelor comportamente disfuncționale sau ciudate din adolescență, unele persoane reușesc să ajungă la o viață adultă funcțională, productivă. Această abilitate este numită reziliență. Persoanele reziliente au abilitatea de a rezolva și de a face față problemelor, au speranță și încredere în propria lor capacitate de a face bine un anumit lucru (autoeficacitate), recunosc, când e cazul, nevoia de sprijin și sunt deschiși spre idei noi. Cum dobândim această abilitate? Ea este cel mai ușor învățată prin intermediul modelelor umane pe care le avem. Dar de cele mai multe ori acestea eșuează, nu-i așa?, arătând copiilor noștri comportamente dominate de furie, dezechilibru emoțional, nesiguranță, confuzie și incapacitatea gestionării conflictelor.

Datele de cercetare scot în evidență că cele mai eficiente programe educaționale pentru dezvoltarea psihologică sunt cele care presupun implicarea familiei (Amato & Keith, 1991). Este critic, în contextul tuturor influențelor Hollywood sau al unei societăți corupte și fără capacitatea de a mai deosebi sau apăra valorile familiale și sociale, să oferim copiilor noștri, adolescenților noștri, soluții pentru a putea gestiona eficient diversele situații cu care se confruntă, echipându-i cu un scut împotriva dezechilibrelor emoționale și comportamentale.

Managementul emoțiilor, managementul conflictelor, managementul informațiilor și al învățării, planificarea vieții profesionale, toate acestea au un impact major asupra vieții adultului și asupra calității vieții celor din jurul lui.

Oferă copilului tău șansa de a se echipa corect pentru viață și posibilitatea de a-și dezvolta și exersa eficient abilitățile.

Viziteză serviciile eduTrust privind Dezvoltarea personală.

Newsletter

Înscrie-te la newsletter-ul nostru pentru a beneficia de ofertele edu trust.

edu trust