schimbăm posibilitățile în educație

Învăţarea în grup

invatare in grupSporeşte retenţia. Verbalizarea conceptelor şi explicarea materialului şi altor colegi de grupă ajută elevul să îşi întărească ideile în memorie şi să îmbunătăţească forma conţinutului stocat. Cu cât elevul repetă mai mult nişte informaţii, cu atât mai bine acestea vor fi stocate în memorie. Prin repetare, informaţiile trec din memoria de scurtă durată (momoria de lucru) în memoria de lungă durată. Învăţarea în grup oferă oportunitatea de a auzi informaţia şi de la alte persoane, aspect care este foarte util în situaţii în care există o cantitate mare de material care trebuie înţeles şi învăţat (exemplu: pregătirea pentru admiterea la Facultatea de Medicină).

Facilitează şi măreşte accesul la informaţie. Învăţarea în grup permite mai multe puncte de vedere, opinii şi informaţia este împărtăşită într-un acelaşi spaţiu. Această împărtăşire permite discuţii libere bazate pe subiect şi întăreşte abilităţile de logică şi argumentare ale elevului. Elevii care învaţă împreună tind să împartă notiţe şi alte materiale de studiu, construind şi lărgindu-şi sfera de cunoştinţe şi de înţelegere asupra unui subiect dat fără a depune un efort prea mare. Această bogaţie a cunoştinţelor poate însemna mai mult timp pentru concetrarea pe concepte cheie şi mai puţin timp pe idei care pot bloca sau împiedica progresul.

Întăreşte motivaţia. Timpul alocat învăţării în grup este o oportunitate excelentă pentru a primi feedback eficient. Acest tip de feedback este mai uşor acceptat, fiind primit de laa un coleg cu care elevul a împărtăşit greutăţile în învăţare, care este de „aceeaşi parte a baricadei”. Se dau teste de verificare, se întreabă unii pe alţii sub formă de concursuri informale cu scopul de verificare a cunoştinţelor, stimulând astfel o competiţie pozitivă care este extrem de motivatoare şi plăcută. Se oferă ajutor celor care au dificultăţi în a înţelege un concept. A avea o echipă sau o grupă care depinde de un coleg sau care se bazează pe el în cadul unui proiect, poate să determine creşterea motivaţiei acestuia de a se concentra pe studiu individual mai mult sau poate determina creşterea concentrării în grup, pentru că există o interdependenţă în a avea succes.

Newsletter

Înscrie-te la newsletter-ul nostru pentru a beneficia de ofertele edu trust.

edu trust